Artikel från Hälsa nr. 9 september 2005

Hälsa nr. 9 september 2005 

KOM I BALANS SOM I KINA

Österländsk läkekonst etablerar sig allt mer i Sverige. Här berättar vi om kroppsbehandlingarna som kan ge dig även själslig balans – från klassikern akupunktur till det senaste: Jin Shin Jyutsu

Vi i västvärlden har inte haft helt lätt att ta till oss andra medicinska system, som till exempel den österländska. 
Inom den kinesiska medicinen anser man till exempel att det finns ett naturligt samband mellan kropp och själ, eller snarare mellan olika organ och olika känslor. Håller vi tillbaka ilska för mycket kan levern fara illa och för mycket sorg och depression kan leda till lungsjukdom. Man tänker sig att livskraften, qi, flödar genom kroppen via subtila energikanaler. Blir det stopp i flödet mår vi dåligt först på en känslomässig och mental nivå och så småningom även fysiskt.
Allt detta krockar med det västerländska systemets sätt att förklara sjukdomars uppkomst och hur de ska behandlas. Här i väst talar man om bakterier, virus, ärftliga svagheter eller felnäring som skapar problem i kroppen. 
Trots de stora skillander som finns mellan österländsk och västerländsk medicin har den kinesiska medicinen sakta etablerat sig allt mer i Sverige. Det har skett framför allt genom att akupunktur blivit accepterat som behandlingsmetod, inte bara mot smärta, utan även vid vissa sjukdomstillstånd. Många undersökningar har visat att akupunktur har effekt, också med västerländska mått mätt.
Traditionellt har man i Kina använt akupunktur, akupressur och andra tekniker för att förbättra flödet av qi i hela kroppen. Både för mycket och för lite qi ger problem, målet är ett balanserat flöde. Även qi gong och tai chi anses påverka detta på ett positivt sätt.
Tänk om
Även komplementärmedicinska behandlare i Sverige är många gånger inspirerade av österländskt tänkande. De betonar att kroppen och själen ömsesidigt påverkar varandra och använder kinesisk filosofi för att förklara hur det hänger ihop. 
Idag finns flera metoder som bygger på tankesättet inom kinesisk medicin, men som har andra metoder för själva behandlingen. Inom vissa metoder tros terapeuten till och med kunna aktivera patientens akupunkturpunkter enbart med hjälp av tanken. 

Sanna Ehdin, forskare inom psykoneuroimmunologi och känd för storsäljaren ”Den självläkande människan”, tycker att det är dags för ett nytt tänkande när det gäller behandlingsmetoder.
– Mycket mer än vi tror händer på en energinivå när en person behandlas med de nya metoderna och där finns ännu inte redskap att mäta och forska om vad som egentligen sker. Många av de mest populära alternativa metoderna arbetar med att omprogrammera våra energier och på så sätt återskapa balans till både kropp och själ. Även psykologiska problem kan påverkas på samma sätt, även om jag tror att en mognadsprocess alltid är bra för att öka personens förståelse för den betydelse exempelvis barndomen haft på ens utveckling som person, säger hon. 
Olika metoder
Metoder som fungerar på detta sätt är enligt Sanna Ehdin bland annat kinesiologi, homeopati, EMT (Eye movement therapy) och en kroppsbalanseringsmetod som heter Body Talk. Det är också bra att kombinera till exempel affirmationer med att trycka på akupunkturpunktur eftersom effekten då blir starkare, förklarar hon. 

BEHANDLING SOM BERÖR

Hälsa provade på den senaste behandlingsmetoden med inspiration från Kina

Jag ligger på en behandlingsbänk i ett rum på en mottagning i Stockholm och får behandling med Jin Shin Jyutsu. Terapeuten håller lätt på punkter på olika delar av min kropp. Det känns som om värme strömmar mellan punkterna. Jag är fascinerad, men inte så förvånad. Det känns både ursprungligt och vedertaget på samma gång och jag faller in i djup avslappning. 
Efter min behandling sover jag gott hela natten och känner mig mycket utvilad när jag vaknar nästa dag. Kanske mina energier nu är balanserade – vad vet jag? Mer forskning behövs för att kunna fastställa om och hur metoder dessa har effekt. Tills vidare får var och en av pröva sig fram och göra sin egen bedömning av vad som känns effektiv. Olika metoder fungerar olika på olika människor, menar många terapeuter. 
– Jin Shin Jyutsu berör på alla plan: fysiskt, känslomässigt, mentalt och andligt, säger kroppsterapeuten Ashiko Orrhult.
Hon är utbildad av den amerikanske healern Derk Loeks som sedan många år är lärare i Jin Shin Jyutsu och har utbildat i princip alla terapeuter i Sverige som arbetar med denna metod.
Frigör energi
– Jin Shin Jyutsu bygger på en mycket gammal behandlingsmetod som har funnits i olika versioner i flera olika kulturer. Det handlar om en uppsättning principer för helande som har haft olika namn på olika håll. De äldsta nedtecknade beskrivningarna av metoden är omkring 8000 år gamla, säger Derk Loeks.

I perioder har kunskapen dolts för att på så sätt bevaras under oroliga tider. I början av 1900-talet återupptäcktes skrifter där metoden beskrivs av Jiro Murai, som blev den moderna uttolkaren av Jin Shin Jyutsu. Kärnan i hela systemet är helande kraft och hur den kan riktas och aktiveras. Derk Loeks förklarar: 
– I varje individ finns två slags energier. Dels den som påverkas av vad jag gör och hur jag lever, till exempel av vad jag äter och dricker, hur mycket jag sover, vad jag tänker och vilket klimat jag lever i. Men det finns också en energi som inte kan påverkas på detta sätt utan som är konstant och alltid samma. Punkterna vi använder i behandlingen är som ett slags kodlås som låser upp denna energi och gör den tillgänglig för helande. 
Förstärkt effekt
Det handlar alltså inte om energiöverföring utan om aktivering av den energi som redan finns inom varje individ. Därför kan Jin Shin Jyutsu med fördel kombineras med konventionell vård. Så sker också mer och mer, förklarar Derk Loeks.
– Jag har utbildat ett åttiotal amerikanska läkare i denna metod och jag är glad över att se hur öppna de är för detta sätt att tänka. Metoden krockar inte med andra behandlingsmetoder och kan i själva verket hjälpa kroppen att hantera annan behandling, säger Derk Loeks. 

Text: Eva Sanner Foto: Anton Svedberg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

August 2013
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: