TV-program för barn – Avatar Aang

Jag skulle förklara vad Jin Shin Jyutsu gick ut på för en 16-årig tjej som kom på vårt öppna hus på Shendao i Uppsala igår, då sa hon att det låter ju som innehållet i ett TV-program för barn, Avatar, och hon kunde ge mig en fullgod förklaring på hur hon förstod hur Jin Shin Jyutsu fungerar.

Så jag vill tipsa er om det programmet, det sänds på Nickelodeon. Det är intressant med barnprogram som får barn att få en djupare förståelse för hur saker och ting fungerar, och det här verkar vara ett program som kan få barn att förstå lite hur JSJ fungerar. Här är en beskrivning av programmet:

“Den tolvåriga pojken Aang, Avataren är den enda som kan bemästra de fyra elementen; vatten, jord, eld och luft. Inom de olika nationerna finns det bänder, som kan kontrollera sitt eget element, Vattenbändare, Jordbändare, Eldbändare och Luftbändare. För 100 år sedan startade Eldfursten Sozin ett krig mot de andra nationerna. Endast Avataren kunde stoppa honom, men han försvann plötsligt. Den nya Avataren, Aang, föddes bland Luftnomaderna. Innan Eldfursten hann förinta honom rymde han och fastnade i ett isberg. När Aang hundra år sedan befrias måste han bemästra alla elementen och besegra Eldfursten för att återställa balansen i världen.”

Men det finns ju 5 element inom TCM, Jin Shin Jyutsu och liknande metoder, jag uppfattar Avatar Aang som det femte elementet, “blood essence, the binder”, och alla de andra namnen som finns för det här elementet.
Man pratar om hur de olika organen hör ihop med de olika elementen – vatten hör ihop med njurar och urinblåsa, jorden med magen och mjälten, elden med hjärta och tunntarm, luften med lungor och tjocktarm. Och då hör “the blood essence” ihop med lever och gallblåsa.

Och här är en lite mer ingående beskrivning från Wikipedia, väldigt intressant läsning faktiskt:

http://en.wikipedia.org/wiki/Avatar:_The_Last_Airbender

Och här är filmen Avatar Aang: The Last Airbender:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

November 2013
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d bloggers like this: