“Monsantoland” i Sverige

Det ligger ett upprop på Facebook just nu, riksdagen ska rösta bort offentlighetsprincipen för svenska myndigheters kontakter med utlandet:

http://kristofferhell.net/i-dag-rostar-riksdagen-bort-offentlighetsprincipen-for-svenska-myndigheters-kontakter-med-utlandet/

“I dag den 20:e november 2013 kommer riksdagen rösta om en proposition regeringen presenterade för bara några dagar sedan.

Propositionen har nummer 2012/13:192 och går ut på att svenska myndigheter från och med årskiftet skall kunna hemligstämpla sina kontakter med utlandet.

Läsare som värnar om att t ex jordbruks- och livsmedelsverken inte kan vägra lämna ut information om farliga GMO-experiment man genomför tillsammans med det amerikanska företaget Monsanto – eller att socialstyrelsen inte kan hemligstämpla planerade vaccinationskampanjer man genomför i samarbete med t ex Baxter – kan gå med uppropet ovan. (se länken)

Listan på andra sätt hemlighetsmakeriet kan missbrukas på är naturligtvis längre än de två exemplen ovan.”

Och här är en länk till en annan artikel om detta:

http://2op.se/2013/11/19/svensk-lagandring-ger-mer-sekretess-vid-internationella-samarbeten/

“Sverige är på väg att sekretessbelägga stora delar av sin inblandning i kommande frihandelsavtal.
Efter president Obamas besök i Sverige i höstas, överlämnades en proposition med förslag på lagändringar inför Sveriges deltagande i olika frihandelsavtal. Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask överlämnade förslaget som innebär följande, citat:
”Syftet med sekretessbestämmelsen är att säkerställa att svenska myndigheter kan uppfylla internationella förpliktelser om sekretess och tystnadsplikt, i den utsträckning detta krävs för att Sverige ska kunna delta i det internationella samarbetet om exempelvis frihandel.”

Vad innebär då detta?
Det är alltså en förändring av offentlighetslagen, vilket kommer att innebära att fler uppgifter och dokument kommer att hemligstämplas med hänvisning till att skydda parter i ett frihandelsavtal. Hårdrar man innebörden är det som att frihandelsparterna (läs storföretagen) säger: ”du får inte vara med och handla om du inte kan garantera sekretess på vissa punkter”. Och Sverige svarar med: ”OK, då får vi ändra i offentlighets- och sekretesslagen”.
Och nu väntas alltså riksdagen fatta beslut om lagändring från den 1 januari 2014.

Frågan är i vilka sammanhang denna sekretess kommer att träda i kraft?
Svenska Journalistförbundet skriver i ett yttrande inför lagändringen följande:
”En konsekvens av propositionen kan dessutom bli att det blir svårt eller helt omöjligt att med stöd av offentlighetsprincipen via svenska myndigheter få fram viktiga fakta om exempelvis offentliga upphandlingar, brottsbekämpning, bi– och skadeverkningar hos läkemedelsbolags produkter etc. ”
Det finns alltså en uppenbar risk att medborgarna inte får reda på fakta om t ex läkemedelsbiverkningar.

Till detta kommer den nya situationen med de sk Investor-State dispute settlement-domarna, som i princip ger företagen rätt att stämma regeringar som försvårar ekonomisk vinst. Med andra ord, skulle Sverige lämna ut information om allvarliga biverkningsrapporter från ett stort läkemedelsbolag, då kan Sverige stämmas på höga summor, om denna information anses inskränka på företagets vinstmöjlighet. Om dessa uppgifter nu alls läcker ut, eftersom de ändå förmodligen kommer att hemligstämplas.
Konstitutionsutskottet har gått igenom propositionen och föreslår riksdagen att säga JA till lagändringarna i morgon onsdagen den 20 november kl 16.00. Beslutsfattandet kommer att föregås av en debatt. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

November 2013
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d bloggers like this: