Forskare: Barn ska äta ekologisk frukt

http://www.svt.se/nyheter/sverige/forskare-barn-ska-ata-ekologisk-frukt

Alltfler prover av frukt och grönt innehåller mer bekämpningsmedel än gränsvärdena tillåter. Små barn bör därför äta ekologisk frukt och grönsaker. Det anser flera forskare som studerat bekämpningsmedel i kroppen.

Av livsmedelsverkets stickprover av frukt och grönt är det allt fler som innehåller mer bekämpningsmedelsrester än tillåtet.
2006 var det drygt 5% av proverna som låg över gränsvärdena. 2010 var det 8%. Totalt hittar Livsmedelsverket bekämpningsmedel i ungefär 7 av 10 prover. I vissa fall finns över 20 gifter i samma frukt. Urinanalyser som gjorts på Lunds universitet visar att gifterna hamnar i kroppen.

-Vi hittar de flesta medel vi tittar efter hos så gott som alla, säger Margareta Littorin, överläkare och forskare vid Avdelningen för arbets- och miljömedicin.

Oro för barn och foster
Vad det betyder för hälsan att ha låga halter i kroppen kan inte forskarna eller myndigheterna säga, men oron är att det ska påverka nervsystemet eller vara hormonstörande. Foster och barn är extra känsliga eftersom hjärnan och nervsystemet fortfarande utvecklas. Flera forskare som studerar bekämpningsmedel i kroppen menar att små barn bör äta ekologisk frukt och grönt för att undvika bekämpningsmedel.

-Det är många saker som tyder på att barn är en särskild riskgrupp så om man har möjlighet att köpa ekologiskt så tycker jag det är en bra idé, säger Helle Raun Andersen som forskar på bekämpningsmedlens effekter vid Universitetet i Odense och är en av Danmarks ledande forskare inom området.
-Jag tycker att det är en god idé, säger Margareta Littorin, även om jag vet att Livsmedelsverket när de har satt sina gränsvärden har tagit extra hänsyn till hur förhållanden ska vara för små barn och vilka rester man ska tillåta.
– Det finns saker vi inte har koll på. Hormonstörande ämnen till exempel ingår idag inte i riskbedömningen för bekämpningsmedel, säger Axel Mie, kemist vid Karolinska Institutet som forskar på näringsinnehåll i ekomat.
Forskarna stödjer sig på studier av framför allt växthus- och grönsaksarbetare som utsatts för höga doser bekämpningsmedel. Dessas barn uppvisar bl a nervskador, motoriska störningar och könsförändringar.

Inga krav på förskolematen
Barnmatsburkar och annan mat bara för barn under 3 år har sen tidigare extra tuffa gränsvärden. För maten som serveras på förskolor däremot finns inga särskilda krav.
-Vi måste skydda barnen väldigt mycket, och därför sätter vi upp väldigt strikta gränsvärden för barnmat. Jag anser att dessa regler ska gälla all mat som barn intar under tre års ålder och inte bara just den barnmatsburk man köper i affären, säger Axel Mie.
Ingen fara säger livsmedelsverket.

Men Livsmedelsverket anser att dom nya allmäna gränsvärden som finns har tagit hänsyn till att barn är känsligare. Bedömningen är att de låga halter gifter som barn får i sig från konventionellt odlad frukt och grönt inte är skadliga för hälsan.

– De särskilda gränsvärdena för barnmat tillkom innan lagstiftningen generellt för bekämpningsmedel blev hårdare och harmoniserades inom EU. Med dagens riskvärdering och den ökade kunskapen man har ska det vara säkert med de generella gränsvärden som finns även för barn och gravida, säger Annelie Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket.

Cocktaileffekter
Men forskarna pekar på gränsvärdena kan vara för högt satta. Det saknas testmetoder för effekter på hormon- och nervsystem. Myndigheternas bedömningar tar inte heller hänsyn till den samlade effekten av många gifter samtidigt.
– Bara för att man klarar gränsvärdena så är inte faran över, säger Margareta Littorin. Om man har under gränsvärdena för många ämnen kan det betyda nånting, säger Margareta Littorin.

-Det finns en del djurförsök på kombinationseffekter av hormonstörande bekämpningsmedel. Man ser inga effekter av låga halter av enstaka ämnen, men om man blandar flera så ser man markanta effekter. Det tycker jag att man ska ta större hänsyn till än vad man gör idag, säger Helle Raun Andersen.

Calle Elfström
calle.elfstrom@svt.se

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. Gertrude
  Nov 27, 2013 @ 00:23:12

  Terrific paintings! That is the type of information that are supposed to be shared around the internet. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this put up higher! Come on over and discuss with my web site . Thank you =)

  Reply

 2. jsjheleneiliste
  Nov 27, 2013 @ 00:38:23

  Thank you! The nutrition we put inside our bodies is important… to try to eat as much ecological food as possible, not only to help ourselves, but also to help the people that are living where they grow the food, as you could see on those paintings…

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

November 2013
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d bloggers like this: