Om genmanipulerad soja

En artikel i Svenska Dagbladet av Karin Skill och Francisco Contreras, från oktober 2010.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bekampningsmedel-storsta-faran_5557235.svd?fb_action_ids=10151591548669484&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Bekämpningsmedel största faran

GENMODIFIERAT I Latinamerika är oron stor över de kemiska bekämpningsmedel som används vid odlingar av genmodifierad soja. Antalet fall av barncancer och missbildningar har ökat kraftigt, skriver forskaren Karin Skill och Francisco Contreras, ordförande Latinamerikagrupperna.

Debatten om genetiskt modifierade organismer (GMO) har varit intensiv inom EU i många år. Flera länder har infört nationella förbud mot GMO och har hävdat att detta skett med stöd av gällande regler, medan EU-kommissionen och andra länder menat att förbuden gått emot rådande EU-regler. Nu när frågan åter ligger på EU:s dagordning finns det skäl att konkretisera debatten genom att granska sojan, en av världens mest odlade GM grödor, och dess produktionsvillkor.

En stor del av de sojabönor som idag importeras till Europa produceras genom ett teknologiskt paket som består av genmanipulerade sojafröer och ogräsmedlet Roundup och andra glyfosatbaserade bekämpningsmedel. Medan den europeiska opinionen främst ifrågasatt den genmodifierade aspekten av detta teknologiska paket, cirklar diskussionen i Argentina, världens tredje största sojaproducent, kring de negativa hälsokonsekvenserna av bekämpningsmedlet.

I juni i år publicerades till exempel officiell hälsostatistik från den argentinska provinsen Chaco som tyder på oroväckande konsekvenser av besprutningarna av genmanipulerad soja och ris. Antalet barn under 15 år som diagnostiserats med cancer har trefaldigats under det senaste decenniet, och barn som föds med missbildningar har fyrfaldigats på samma tid, trots att det sammanlagda födelsetalet minskat. Utvecklingen följer produktionskurvan av grödor som kräver intensiv besprutning. Missfall har rapporterats öka i samtliga argentinska provinser där omfattande besprutning sker.

I augusti i år publicerade den argentinske molekylärbiologen Andrés Carrasco sina laboratorieresultat i den amerikanska tidskriften Chemical Research in Toxicology. Hans forskning visar att glyfosat, den aktiva substansen i Roundup, ger fosterskador på de groddjur och kycklingar som de utfört experimenten på. Hans resultat stödjer alltså de effekter som uppmärksammats bland barn i Chaco.

År 1996 auktoriserades inträdet av den genmodifierade sojan Roundup Ready och tillhörande besprutningsmedel Roundup i Argentina. Landet som gjort sig känt som världens kornbod, blev ett av de första i världen att auktorisera det teknologiska paketet med GM soja. Enligt dagstidningen Pagina/12 skedde auktoriseringen på mindre än tre månader och i dokumentet som låg till grund hade det multinationella företaget som utvecklat och säljer utsädet och besprutningsmedlet, skrivit majoriteten av texterna. De flesta översattes inte heller från engelska till spanska.

GM soja har därefter godkänts i flera länder i Sydamerika och produktionen har ökat lavinartat. Idag odlas den på mer än hälften av den argentinska jordbruksmarken. Skog skövlas för att ge plats till nya fält som ska svara mot den ökade globala efterfrågan på foder för djuruppfödning. Minst 180 miljoner liter glyfosat används årligen. Besprutningen, som ofta sker med flygplan, ökar ständigt till följd av kombinationen av ökade doser, och ökade arealer. Medan sojan skeppas ut för export till köttproduktionen i Europa och Asien lever den sydamerikanska landsbygdsbefolkningen kvar med oron för hälsokonsekvenserna. Ett stort antal argentinska miljöorganisationer arbetar därför mot besprutningarna med Roundup och glyfosat, och för att den så kallade försiktighetsprincipen ska tillämpas.

Sojaindustrin har lyft fram GM soja som en lösning på problemet med användning av andra mer direkt giftiga bekämpningsmedel som används i den traditionella (icke-ekologiska) sojaproduktionen. Men det har visat sig att exempelvis det omdebatterade parakvat även används i odlingen av GM soja som en respons på att flera oönskade växter utvecklat resistens mot Roundup. Det är högst tveksamt om denna extremt storskaliga produktion av en och samma gröda och den massiva användningen av bekämpningsmedel någonsin kan bli en hållbar lösning och förenlig med biologisk mångfald.

Erfarenheterna från Sydamerika bör stämma till eftertanke. Vi tror att det är få som vill ha denna typ av produktion i Sverige och det vore oetiskt att importera sojan. Därför är vi glada över att en stor del av den svenska livsmedelsbranschen aktivt har valt bort GM sojan. Så länge det finns risker för människor och den biologiska mångfalden bör försiktighetsprincipen vara vägledande för EU:s förhållande till produktionen av GMO, en princip som svenska och europeiska beslutsfattare även bör värna under toppmötet om biologisk mångfald i Japan nästa vecka.

KARIN SKILL

fil dr i teknik och social förändring

FRANCISCO CONTRERAS

ordförande Latinamerikagrupperna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

December 2013
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: