Värstingkemikalier på maten

http://www.vk.se/1054065/varstingkemikalier-pa-maten

Artikel från Västerbottens Kuriren
Publicerad 9 december 2013

Några av de värsta bekämpningsmedlen letar sig in i vanliga livsmedel. Svenska myndigheter borde informera om rester av detta slag i mat. Det är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna val. Även kommuner kan dra sitt strå till stacken och servera ekologisk mat i förskolor, skolor och äldreboenden.
Det skriver företrädare för Naturskyddsföreningen.

Föreställ att någon gick runt i den lokala mataffären och sprutade kemiska bekämpningsmedel på grönsaksdisken. Bekämpningsmedel som kan ge hormonrubbningar, sjukdomar och göra det svårare att skaffa barn. Konsumenten skulle inte acceptera det, men faktum är att precis detta händer på åkern där maten odlas.

I den senaste undersökningen från EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, hittades 328 olika bekämpningsmedelsrester i grönsaker, 301 i frukt och nötter samt 88 i spannmål.

Svenskodlade livsmedel innehåller oftast färre bekämpningsmedelsrester än importerad mat, men trenden är att allt färre prover – svenska som utländska – är helt fria från rester.

Några av de värsta bekämpningsmedlen letar sig in i våra vanligaste livsmedel. I EFSA:s rapport framkommer det bland annat att karbendazim, klormekvat och ditiokarbamater hittas i allt från frukt till grönsaker och sädesslag. Det är ämnen som kan störa hormonsystemet, öka risken för cancer eller göra att personer kan få svårt att skaffa barn.

Resterna i maten medför inte någon akut hälsofara, men kontinuerlig tillförsel till våra kroppar kan på sikt ge negativa hälsoeffekter.

EU:s gränsvärden tar varken hänsyn till den hormonstörande effekten eller giftverkan av att vi utsätts för flera bekämpningsmedelsrester samtidigt, den så kallade cocktaileffekten. Riskerna med hormonstörande bekämpningsmedel handlar framför allt om när man får i sig ämnet – snarare än mängden. Eftersom barn och foster utvecklas är de särskilt utsatta och effekten kan uppstå lång tid efter exponeringen skett.

Det bästa rådet för att slippa att få i sig resterna via maten är att äta ekologiskt och varierat. Det säger inte bara vi utan även det danska livsmedelsverket.

Även svenska myndigheter borde ta sitt ansvar och informera om bekämpningsmedelsrester i mat. Det är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna val. Det gäller inte minst information till barn och gravida.

Barn äter ofta ensidigt och mer mat än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt. Eftersom vissa bekämpningsmedel inte går att skölja bort utan finns kvar i fruktköttet, är det extra viktigt för gravida och barn att prioritera att välja ekologiska frukter och grönsaker.

Det står inte i innehållsförteckningen men rester av bekämpningsmedel finns där på din tallrik. Det positiva är att det går att minska. Även kommuner kan dra sitt strå till stacken och servera ekologisk mat i förskolor, skolor och äldreboenden.

Byt till eko.

Johanna Sandahl
vice ordförande i Naturskyddsföreningen
Ingegerd Saarinen
ordförande i Naturskyddsföreningen Västerbotten
Staffan Landström
jordbruksansvarig ledamot i Naturskyddsföreningen Västerbotten

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

December 2013
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: