En till artikel om Monsanto i Skåne, och genmodifierad potatis i Norrland

Har hittat en till artikel om Monsanto, och deras provodlingar i Skåne, från Ny Teknik:

Grönt ljus för GMO-betor i Skåne

Av: Ulla Karlsson-Ottosson
Publicerad 17 april 2012 14:21

Fyra försöksodlingar med genförändrade sockerbetor har fått grönt ljus från Jordbruksverket. Bakom fältförsöken ligger det amerikanska kemi- och läkemedelsföretaget Monsanto.

En sockerbeta som genförändrats för att stå emot ogräsmedel med växtgiftet glyfosfat får testodlas på fyra fält i Skåne. Ämnet finns bland annat i totalbekämpningsmedlet Roundup från Monsanto, Jordbruksverket har nyligen godkänt testodlingar i Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och Kristianstad, uppger Sydsvenskan.

Monsanto måste nu informera om fältförsöken i annonser i dagspress.

-Kraven på annonsering betyder inte att omgivningen behöver vidta några åtgärder, säger Staffan Eklöf till Sydsvenskan.

Enligt Staffan Eklöf finns ingen risk att betor från fältförsöken ska hamna i svenska sockerprodukter. Inga produkter från odlingarna får användas i livsmedel och de betor som inte går till analys måste plöjas ner.

Företaget uppger att syftet med försöken är att utvärdera de agronomiska egenskaperna hos sockerbetan H7-1 samt hur den väl den står emot ogräsmedel i olika miljöer.

och så hittade jag en till artikel om genmodifierad potatis, som hamnat i Norrland, utan att det är nån som vet hur – det är allvarligt, tycker jag, att den genmodifierade maten kan sprida sig av “en olyckshändelse” – då är det lätt att det sprider sig på annat sätt, om det inte finns bättre koll… här är den länken:

http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article2468515.ece

Otillåten genpotatis hittad i Norrland

Av: Marie Alpman
Publicerad 7 september 2010 16:41

En otillåten, genförändrad potatis har hittats i odlingar i Norrbotten. Nu utreds hur potatisen hamnat på åkern.

Det otillåtna, genmodifierade potatisen har hittats vid företaget BASF Plant Science odlingar av genmodifierad stärkelsepotatis i Haparanda, samt utanför Luleå i Norrbotten. Nu pågår en utredning om hur de hamnat på åkern och alla otillåtna plantor har plockats bort och förstörts genom att frysas ner.

– Vi vänder nu på alla stenar. Det kan ha skett en hanteringsmiss, antingen i Svalöv eller i Tyskland, säger Kristofer Vamling, vd för Plant Science Sweden i Svalöv som ansvarar för de svenska odlingarna och som är ett helägt dotterbolag till tyska BASF Plant Science.

Totalt har 47 exemplar av den otillåtna potatisen hittats. Det motsvarar enligt företaget mindre än 0,01 procent av det totala antalet plantor. Upptäckten gjordes vid företagets egen kontroll av odlingarna och det hela rapporterades till Jordbruksverket som nu begärt en utredning av hur inblandningen kunnat ske.

Den otillåtna potatisen kallas Amadea och hittades i fält där den närbesläktade stärkelsepotatisen Amflora odlas. Amflora godkändes av EU för kommersiell odling tidigare i år.

Amadea är å sin sida godkänd för provodling i Sverige och har odlats i fältförsök sedan 2005. En ansökan om att odla även Amadea kommersiellt lämnades nyligen in till EU.

Båda potatissorterna är utvecklade i Sverige. Amflora har sina rötter tillbaka till 1980-talet då de båda företagen Lyckeby och Svalöf Weibull inledde ett samarbete om att ta fram en stärkelsepotatis för industrin.

Till skillnad från vanlig potatis innehåller Amflora bara stärkelsen amylopektin som bland annat används i pappersindustrin. Vanlig potatis innehåller dessutom stärkelsen amylos som pappersindustrin inte vill ha tillsammans med amylopektin eftersom den gör så att det bildas klumpar i processen.

Vägen till  EU-godkännandet som kom i början av mars i år har varit mycket lång och utvecklingen drivs nu inom BASF Plans Science som köpte den svenska verksamheten för två år sedan.

Amadea har samma egenskaper som Amflora men har utvecklats med delvis andra genetiska metoder och är också framtagen för att vara mer lättodlad, förklarar Kristofer Vamling.

– Vi räknar med att ersätta Amflora med Amadea i framtiden.

Odlingarna i Norrbotten sker på sammanlagt fem fält och all potatis är sättpotatis.

Vad som kommer att ske med odlingarna i Norrbotten är för tidigt att svara på enligt Kristofer Vemling.

– Det blir nu en diskussion mellan oss och jordbruksverket.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

January 2014
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: