10 oslagbara fördelar med varmt citronvatten

http://www.indigolife.se/10-oslagbara-fordelar-med-varmt-citronvatten/

Jag börjar alltid morgonen med pressad citron och lite riven färsk ingefära, blandad i en kopp med varmt vatten, här är lite info (från indigo life) om varför citron är bra, och jag håller med dom:

Oavsett vilket kostprogram man har hos Indigo Life ingår alltid en punkt: att dricka varmt citronvatten varje morgon.
Det finns väldigt många hälsofördelar och det man märker allra först är hur kroppen reagerar och börjar rensa ut toxiner direkt.

Koka upp vatten
Pressa en halv citron (till en början, senare jobba upp dig till en hel) i en mugg
Häll på hälften kallt vatten, sedan det heta vattnet. Vattnet ska vara ljummet/halvvarmt.
Drick 15 minuter innan frukost, helst direkt efter uppstigning.

1) Underlättar matsmältningen. Citronsaft rensar ut oönskade ämnen och gifter från kroppen. Saften liknar saliv och saltsyran av magsafter. Det uppmuntrar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen. Citroner har också massor av mineraler och vitaminer och tar bort toxiner i mag-tarmkanalen enligt den Ayurvediska hälsosynen. Citronsaft kan hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning. American Cancer Society rekommenderar faktiskt att cancer patienter dricker varmt citronvatten för att stimulera tarmrörelserna.

2) Rengör systemet. Citronsaft hjälper kroppen att rensa ut oönskade material delvis eftersom citroner är vätskedrivande och ökar urinering. Därför gifter frigörs i en snabbare takt, som hjälper till att hålla urinvägarna friska. Den citronsyra i citroner hjälper till att maximera enzymfunktion, vilket stimulerar levern och hjälpmedel i avgiftning.

3) Ökar immunförsvaret. Citroner är höga i C-vitamin, vilket är bra för att bekämpa förkylningar. De är höga i kalium, som stimulerar hjärnan och nervernas funktion. Kalium hjälper också tryckreglering blod. C-vitaminet som finns i citroner visar anti-inflammatoriska effekter, och används som ett kompletterande stöd till astma och andra respiratoriska symptom plus att det förbättrar upptaget av järn i kroppen, järn spelar en viktig roll i immunförsvaret. Citroner innehåller också saponiner, som visar antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att hålla förkylning och influensa i schack. Citroner är också slemlösande och hjälper kroppen göra sig av med slem och balansera slemproduktionen.

4) Balanserar pH-nivån. Citroner är en av de mest alkaliska livsmedel för kroppen. Visst, de är sura i sig själva, men inuti våra kroppar de är alkaliska (citronsyra  skapar inte surhet i kroppen när den metaboliseras). Citroner innehåller både citronsyra och askorbinsyra, svaga syror som lätt metaboliseras från kroppen och tillåter mineralinnehållet i citroner att hjälpa kroppen att göra blodet mer basiskt. Sjukdomstillstånd inträffar bara när pHvärdet i kroppen är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att balansera surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

5) Rensar Huden. C-vitamin samt andra antioxidanter bidrar till att minska rynkor och blemmor och det hjälper till att bekämpa fria radikaler. C-vitamin är viktigt för frisk hud medan dess alkaliska natur dödar vissa typer av bakterier som är kända för att orsaka akne. Eftersom citronvatten rensar ut toxiner från blodet, hjälper till att hålla huden fri från problem inifrån och ut. Den C-vitamin som finns i citron föryngrar huden inifrån kroppen.

6) Stimulerar och förbättrar humöret. Citron är en av de få livsmedel som innehåller mer negativt laddade joner, som ger din kropp med mer energi när den kommer in i mag-tarmkanalen. Doften av citron har också “humörförbättrande” och energigivande egenskaper. Lukten av citronsaft kan få dig på bättre humör och hjälpa rensa ditt sinne. Citron kan också bidra till att minska ångest och depression.

7) Främjar läkning. C-vitamin som finns i överflöd i citroner, främjar sårläkning, och är ett viktigt näringsämne i upprätthållandet av friska ben, bindväv och brosk. Såsom noterats tidigare, visar C-vitamin också anti-inflammatoriska egenskaper. C-vitamin är ett viktigt näringsämne i upprätthållandet av god hälsa och återhämtning från stress och skador.

8) Friskare Andedräkt. Förutom fräschare andedräkt, har citroner varit kända för att hjälpa till att lindra tandsmärta och tandköttsinflammation. Man skall inte borsta tänderna strax efter att ha druckit citronvatten. Det är bäst att borsta tänderna först, och sedan dricka ditt citronvatten, eller vänta ca 30 minuter med att borsta tänderna för att inte urholka emaljen i tänderna. Dessutom kan du skölja munnen med rent vatten när du är klar med din citronvatten.

9) Återfuktar lymfsystemet. Varmt vatten och citronsaft stödjer immunsystemet genom att återfukta och ersätta vätskan som förloras genom kroppen. När din kropp behöver vatten, kan du definitivt känna biverkningar, vilket inkluderar: trött, trög, nedsatt immunförsvar, förstoppning, brist på energi, lågt / högt blodtryck, brist på sömn, brist på mental klarhet och känsla av stress, bara för att nämna några. När man börjar känna törst, då är man redan uttorkad och bör alltså inte vänta på detta utan se till att dricka 3 liter vatten fördelat under dagen.

10) Stöd i viktminskning. Citroner är hög i pektin (fiber), som hjälper mot sug. Och studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

Köp citroner, testa ett par dagar och lägg märke till vad som händer i din kropp!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

August 2014
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: