Havets sallad – alger

Jag har ju varit på en fem dagars makrobiotisk matlagningskurs i England i juni förra året, och är med när jag kan på Karin Fredrikssons kurser här i Stockholm – hon har en liknande 5 dagars kurs som jag var på i England, fast hennes kurs är utspridd över hela året, så att vi kan dra fördel av att verkligen använda mat som är från olika säsonger, så man blir medveten om vad som är bäst att äta vid olika årstider.
Här är webadressen till skolan i England:
http://www.macroschool.co.uk
o
ch här är Karins adress:
http://www.halsosamtliv.se

Ett av mina mål med att vara med på dessa kurser var att lära mig att använda alger mer i min matlagning, ha koll på vad som finns, och hur man gör för att få variation på vilka alger man använder till olika saker. Efter kursen i England insåg jag att det inte är så svårt, men det gäller att ha lite fantasi över hur man kan göra. Och så såg jag ett bra blogginlägg om alger, med en lista, med lite tips, här är det:
http://www.morotsliv.com/2015/02/havets-sallad-alger.html

Havets sallad – alger

Två tredjedelar av Jorden är täckt av vatten och underytan har vi världens största trädgårdsland av vilda växter. Jag menar förstås alger! Dessa havets grönsaker kan göra dig både piggare, friskare och vackrare.
Tack vare otroliga hälsoegenskaper och en minimal miljöpåverkan har algerna blivit allt vanligare bland hälso- och matintresserade. Algerna är snabbväxande, skonsamma mot sin omgivning och innehåller otroligt mycket näring i unika kombinationer. Dessutom är det är enkelt att extrahera ämnen ur algerna och torka och mala dem utan större påverkan av näringen.Ätbara alger är fullproppade med nyttiga mineraler som hämmar inflammationer och ger dig vackert hår. De ska också skydda sköldkörteln från skadligt fluor, brom och klor, tack vare sitt jodinnehåll. Det finns en uppsjö olika alger. Man kan dela in dem i två grupper: saltvattensalger och sötvattensalger.

Näringsrika

Alger kallas också havets sallad, men är betydligt rikare på nyttigheter än vanlig sallad. De är fulla med mineraler som kalcium, jod och järn och innehåller vitaminer och antioxidanter.

Till skillnad från växter som växer på land så tar algerna upp näring ur havet direkt genom cellväggen och innehåller därför en massa näringsämnen som ger renande och stärkande effekter på kroppen, men även naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner. Algerna innehåller också de livsnödvändiga omega-3-fetterna samt högvärdigt protein med essentiella aminosyror. Dessutom innehåller alger viktiga antioxidanter och klorofyll som är renande, läkande och stärkande för blodet och immunförsvaret. Alger är också, precis som vete- och korngräs, även renande för lymfan samt motverkar en dåligt fungerande lever och främjar sköldkörtelns aktivitet.
Avgiftande
Brunalgens fibrer, alginat, ska kunna binda tungmetaller och gifter och hjälpa kroppens avgiftning.
De blågröna mikroalgerna chlorella och spirulina kan också vara kraftigt utrensande så det är bra att bara äta dem periodvis. Även de är effektiva om man avgiftar sig från tungmetaller. Om du har låg energi ska du inte börja med att äta utrensande mat, utan börja då istället med värmande mat med saltvattenalger som är stärkande, så att energin höjs innan du börjar rena.

Algernas hälsoeffekter
  • Stärkande för blodet och immunförsvaret.
  • Renande för lymfan.
  • Motverkar en dåligt fungerande lever.
  • Främjar sköldkörtelns aktivitet.
  • Skyddar mot bakterieinfektioner.
  • Hjälper kroppen att avgiftas.
  • Förbättrar matsmältningen.
  • Stärkande för hår och hud.
  • Förbättrar viktnedgång.

Saltvattensalger

Alger som växer i saltvatten innehåller jod och har en mild smak. Det finns en del lokalt växande alger, såsom blåstång, och sen finns det massor av importerade. Nori kan man köpa som flingor att strö över all slags mat eller i ark och rulla sushi. De behöver inte blötläggas. Jag brukar däremot blötlägga arame eller hijike en liten stund i rumstempererat källvatten och sätta med i sallader eller använda dem som ersättare för nudlar. Kombu brukar jag låta ersätta spagetti eller tillsätta i soppor och grytor i mindre bitar.

Det finns fler alger än så här naturlgitvis, men dessa är de alger jag själv äter och tycker om. Testa dig fram och hitta din egen favorit.

Tillagningstips! 
Oftast låter man alger blötläggas några minuter, förutom nori som man brukar äta torkad i till exempel sushi. Kombu kan man också koka en stund.

Blåstång – lokalt växande smaksättare

Blåstången är en flerårig brunalg.  Den har en sötaktig och lite fiskliknande smak som gör den en lämplig smaksättare av olika maträtter. Blåstång används också till te. Man kan köpa den som flingor att strö över maten.

Blåstången växer i Östersjön och man kan hitta den på klippor och stenar runt nästan hela finska (och svenska) kusten. Blåstången är viktig för Östersjöns ekosystem. Rädda Östersjön!

Arame – kalcium- och jodrika nudlarArame är en brunalg med söt smak, vilket gör den till en fin alg för nybörjare. Den innehåller höga halter av kalcium och jod.Den ser lite ut som svarta trådliknande nudlar och ska blötläggas innan den används i matlagning. Då sväller den till dubbel volym. Arame lämpar sig ypperligt till sallader, soppor, grytor, och vegetariska rätter samt som ersättare för nudlar och pasta. Arame kommer från Japan.

Kombu – jodrik och avgiftande pastaersättare

Kombu kallas också kelp och är en brunalg. Den har ett högt jod- och kaliuminnehåll. Innehåller alginsyra och andra ämnen som kan hjälpa mot magproblem och hjälpa kroppens avgiftning. Den säljs i stora bitar som ser ut som tjocka stänger.

När man ska tillreda kombu ska man blötlägga och koka den i minst 15 minuter. Kombu passar suveränt bra till soppor och grytor. Klipp den till passliga bitar då den blivit mjuk. Jag tycker också om att koka den och använda som lasagneplattor eller klippa den till smala band och använda den som ersättare av färsk spenatpasta. (Om vi gör snabbmat och kokar quinoapasta brukar jag dryga ut den med kombu. Mums!)

Pulvriserad kombu kallas ofta kelp och ingår i örtsalt och algtabletter. Kombu kommer från Östasien.

Wakame – kalcium- och kaliumrik och god i soppor

Wakame är en brunalg med mild, sötaktig smak. Den har ganska höga halter av fibrer och protein och innehåller mycket kalcium och kalium. Wakame ska blötläggas några minuter och blir då grön i färgen. Den ser svart ut i torkad form.

Wakame passar fint till fisk, grönsaker, sallader och soppor. Det är den alg som man hittar i misosoppan. Wakame har sitt ursprung i Östasien.

Hijiki – fiberrik och god i stekpannan

Hijiki kallas också iziki och är en brunalg med lite starkare smak. Denna lär också ska vara lite knepigare för nybörjare, men den är faktiskt en av min mans favoriter och han är ganska kräsen med maten. Hijiki är mycket fiberrik och har mycket höga halter av kalium och kalcium och innehåller även mycket jod och järn.

Hijiki blir mildare i smaken då den blötläggs. Den kan också stekas eller kokas för att dämpa smaken ytterligare. Den blir suverän med lite sojasås och äpplejuice och passar fint med lök och söta rotfrukter som morötter och kålrötter. Den kommer från Östasien.

Nori – till sushi eller som flingor

Nori är en rödalg som har ganska stark sötsalt smak. Vissa menar att den kan vara lite knepig för nybörjare, men det är faktiskt den första algen jag bekantade mig med tack vare sushi. Nori är mycket proteinrik, upp mot 40 procent av innehållet. Den är också fiberrik och innehåller mycket A-, B- och C-vitamin.

Nori säljs som flingor eller ark. Arken är ofta lätt rostade, vilket också ger dem en lite annan smak och gör att de inte faller sönder lika lätt som råa ark. Arken kan användas till sushirullar eller klippas över mat. Flingorna passar att strö över all slags mat eller att tillsätta i dressingar, såser och dip. Nori kommer från Östasien.

Dulse – järnrik och god till gröten

Dulse kallas också för rödsallat eller dillisk (söl på isländska) och är en rödalg med en mild kryddig smak. Den innehåller mest järn av alla alger och har även höga halter av jod och kalium.

Dulsen ska blötläggas och klippas i lagom storlek och kan tillsättas i havregrynsgröten, sallader, soppor och vegetariska rätter. Man kan även äta den som snack och den lär också fungera bra mot baksmälla. Dulse kommer från Island och från norra kusterna i länder i Atlanten och Stilla havet.

Irish moss – näringsrik och perfekt till efterrätter

Irish moss kallas också karragenalg, karragentång, pärlmossa, brosktång eller bara karragenan. Det är en rödalg som till färgen kan variera från grön-gul till röd-vit-lila. Irish moss är rik på proteiner (10%), mineraler (15%), samt på jod, sulfur, järn, mangan, selen, zink, kalcium och magnesium.

Irish moss används mot hosta, bronkits och lungproblem, mot magproblem som katarrer och gastritis samt influensavirus. Tidigare gavs det som näringsgivande mat till invalider och som återhämtning efter svår sjukdom.

Om man kokar Irish moss bildas det ett slem som är näringsrikt och lättsmält. Den innehåller nämligen naturligt karragen och ett alternativ till gelatin och är perfekt för puddingar, krämer och mousse-liknande råa efterrätter. Den används till allt från förtjockningsmedel i soppor och såser till att ätas som grönsak. Irish moss växer ut med svenska västkusten samt Atlantens kuster i Europa och Nordamerika.

Agar-agar – som gelatin i olika maträtter

Agar-agar är en rödalg som används främst som vegetariskt alternativ till gelatin. Den ska blandas med vätska för att sedan stelna och kan köpas i form av flingor, stänger och pulver. Den kommer från Asien.

Sötvattensalger

Sen finns också sötvattensalger såsom de blågröna mikroalgerna chlorella och spirulina. De innehåller ingen jod och har en ganska distinkt smak och är väldigt avgiftande.

Sötvattensalgerna lär ska passa olika till olika blodgrupper. Använd den mindre basiska spirulina om du är blodgrupp O. Chlorella är mer basisk än Spirulina och passar för dig med blodgrupp A och B.

 

Spirulina – rik på proteinSpirulina är en blågrön mikroalg som är mycket rik på protein (aminosyror) och klorofyll. Spirulina har faktiskt upp till 65 % protein. Spirulina är en av få växter vars protein går direkt ut som byggstenar i kroppens muskulatur. Den innehåller höga halter av mineraler såsom kalium, järn, kalcium och magnesium samt innehåller omega-3 fettsyror, antioxidanter och många olika vitaminer, till exempel vitamin B12. Dagligt tillskott av spirulina kan stärka immunförsvaret hos seniorer och förebygger anemi som framkommer i samband med åldrande.Spirulina säljs som pulver och lämpar sig väl för smoothies, juice och till bakning och blandas ofta med söta ingredienser som banan eller blåbär. Man kan även köpa den som kosttillskott i form av piller. Spirulina kommer från Centralamerika, med odlas också i USA, Chile och Asien.

Chlorella – rik på näring och omega-3

Chlorella är också en blågrön mikroalg. Den är naturens mest näringsrika växt och innehåller mer klorofyll än något annat livsmedel i världen – nästan 5 gånger mer än Spirulina. Den är också mer basisk och är en 4 gånger kraftigare antioxidant än Spirulina. Chlorella innehåller mer än 60 procent proteiner samt alla aminosyror, vitaminer och mineraler plus alla essentiella fettsyror, alltså också omega-3, och har naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner.

Chlorella säljs som pulver och lämpar sig väl för smoothies och juice. Man kan även köpa den som kosttillskott i form av piller. Den odlas i bland annat Asien.

Obs!
De blågröna mikroalgerna spirulina och chlorella tillverkar ett skydd som de släpper ut det i vattnet för att hindra konkurrerande alger från att växa. För att vara säker på att algerna inte innehåller detta ämne ska de nyttiga ämnena vara extraherade – produkterna ska alltså inte innehålla hela alger.
Leta efter texten att de har krossad cellvägg.
De andra algerna, såsom de bruna, röda och gröna saltvattensalgerna, är däremot helt ofarliga.Här kan du köpa algerSaltvattensalger hittar man enklast i asiatiska butiker. Man börjar nu hitta mer och mer alger också i hälsokostbutiker och i vissa välsorterade matbutiker.På nätet hittar man både salt- och sötvattensalger.
www.nu3.se (få 15 % rabatt med morotsliv som rabattkod!)
www.nu3.fi (få 15 % rabatt med morotsliv som rabattkod!)
www.ravarubutiken.se
http://www.clearspring.co.uk

Recept

Här finns en massa fina recept på alger.

Kolla även in Tångbloggen.

Källor: 
http://www.ehdin.com
http://www.zarahssida.se 
http://www.vegan.se
”Seaweed: Nature’s secret for a long and healthy life?”, Jane Philpott och Montse Bradford, The Nutrition Practitioner, 2006

Upplagd av 
Och här är hennes webadress:
http://www.morotsliv.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

February 2015
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
%d bloggers like this: