En bloggpost om pollenallergi

http://www.halsasomlivsstil.com/2014/04/ar-pollen-det-verkliga-problemet/

ÄR POLLEN DET VERKLIGA PROBLEMET?

30 APRIL, 2014

pollen-helps-allergies-phot

I år rapporteras det om att pollennivåerna är rekordhöga vilket säkert kan kopplas till det varma sommarliknande vädret vi fått redan i april månad. Personligen har jag tidigare i många år lidit av problem med nysningar och röda kliande ögon på grund av pollen. Dock har jag inte längre det problemet, i alla fall inte i samma utsträckning. Anledningen till varför pollen inte längre är ett problem för mig tackar jag ät-riktig-mat-principen för. Genom att undvika inflammatoriska livsmedel så som socker, gluten och andra processade varor har min pollenallergi så gott som botats helt.

Är pollenallergi en brist på anti-histaminmedicin eller beror det på någonting annat?

Den typen av pollen som flyger runt i luften är den samma varje år, visst mängden skiftar och i år är det väldigt mycket pollen i luften men hur kommer det sig då att jag personligen, trots den höga halten av pollen, upplever mindre besvär i år än tidigare?

Pollenallergi sägs vara en mild form av en autoimmun sjukdom och är en av de tidiga varningssignalerna på att större problem väntar. Ett känt citat från Hippocrates lyder, ”all disease begins in the gut”Vad det betyder är att magen och tarmhälsan är grunden för ett väl fungerande immunförsvar.

Kan konsumptionen av snabbmat, socker, alkohol och andra inflammatoriska livsmedel vara problemet till det ökande antalet personer som utvecklar pollenallergi? Inflammatoriska livsmedel försämrar tarmhälsan vilket kan leda till läckande tarm och ett överaktivt immunförsvar. Som jag ser det går försämrad tarmhälsa och pollenallergi hand i hand.

När tarmhälsan försämras kan sjukdomsalstrande mikrober (onda bakterier)  ta över dominansen i den annars välbalanserade tarmfloran. Dessa mikrober producerar olika typer av gift som en del av deras ämnesomsättning, ett exempel på ett gift som produceras av de onda bakterierna är histamin vilket egentligen är en viktig signalsubstans i kroppen. Histamin stimulerar bland annat immunförsvaret vilket är anledningen till varför allergimediciner innehåller anti-histamin som har som uppgift att minska immunförsvarets reaktion.

Så är anti-histaminmedicin lösningen eller är det bara ett sätt att dölja det verkliga problemet? Det tål att funderas på! Men jag anser att Hippocrates visste vad han pratade om när han sade att all sjukdom startar i magen.

Vad jag gjorde för att förbättra min tolerans mot pollen

Trots de höga halter pollen som flyger runt i luften när alla träd och blommor börjar slå ut har jag mindre problem med allergi nu än för några år sedan.

Genom att äta riktig mat och undvika inflammatoriska livsmedel, vilket egentligen omfattar det flesta processade produkter du kan hitta i mataffären, är ett bra steg på vägen. Men att enbart äta riktig mat är inte lösningen på allt. För att återställa tarmfloran och för att läka tarmen krävs det vissa specialåtgärder.

(1.) Det första är att undvika sådant du vet att du är allergisk eller känslig mot för att undvika att immunförsvaret stimuleras och för att motverka inflammation. Några vanliga känsligheter är gluten, mjölk och ägg.

(2.)Det andra är att reparera tarmen med bra byggstenar vilket du enklast kan göra genom att undvika svårsmält mat och tillföra mat rik på kollagen, kroppen använder bland annat kollagen för att reparerar tarmens insida. Här är ett recept som är rikt på kollagen och som är bra för att läka tarmen.

(3.)Det tredje är att återföra goda bakterier för att balansera tarmfloran vilket du kan göra dels genom tillskott av probiotika eller genom att äta fermenterad mat så som surkål, syrade grönsaker eller kefir.

Detta är de punkterna som fungerat bra för mig och jag hoppas att det även kan hjälpa er som lider av problem med pollenallergi. Tänk på att detta inte är någon quick-fix utan låt det ta sin tid, att läka tarmen och återfå en balanserad tarmflora är en långvarig lösning.

Om du vill läsa mer om hur du kan läka din tarm kan jag rekommendera  boken Gut and Psychology Syndrome

Vi hörs snart igen!

Johan

PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

May 2015
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: