Artikel om gluten och mjölk – Stig Bengmark

Jag håller verkligen med Stig Bengmark – nu är det 6 år sen jag slutade äta gluten, jag har verkligen nolltolerans mot gluten/vete, och försöker låta bli så mycket övrig säd jag kan, och jag har slutat med mjölkprodukter också, det är en sån väldigt stor skillnad i hur jag mår, så jag kommer aldrig att börja äta sånt igen…

http://www.aftonbladet.se/debatt/article18117361.ab

Satsa mer på maten som gör oss friska

Professor: Vi skulle alla må bättre utan gluten- och mejeriprodukter

En tsunami av ohälsa, speciellt kroniska sjukdomar, sprider sig runt jorden. Sjukdomar som alzheimer och cancer beräknas år 2050 ha tredubblats i antal och till exempel diabetes åtminstone fördubblats, något inget hälsosystem kan klara av .”Solidarisk sjukvård för alla” löper risk att bli en historisk parentes.

Epidemins epicentrum är södra USA – Texas, Lousiana, Missisippi och Alabama – och spridningen följer utbredningen av intensivjordbruket. Främsta orsaken är sannolikt en mycket för stor konsumtion av växt”förädlad”, kaloririk mat, som i stor mängd är inflammations-/sjukdomsframkallande. Här finns starkt processat och hög-temperatur-berett kött, speciellt charkuterivaror, gluteninnehållande säd och kaseininnehållande mejerivaror med mer. Giftiga proteiner, naturligt förekommande som gluten och kasein, och nytillverkade som glykerade och lipoxiderade proteiner, liksom akrylamidproteinkomplex, som bildas bland annat vid bakning och rostning av bröd och grillning och stekning av kött, är mycket negativa för vår viktiga tarmflora och utövar starkt negativt inflytande på vårt immunsystem.

 

Gluten och kaseinfritt är i dag de starkaste hälsotrenderna i Nordamerika. En tredjedel av amerikanerna föredrar glutenfritt, och antalet beräknas fördubblas inom fem år. Toppidrottsmän, bland annat de ledande på den globala tennisrankingen liksom långdistanslöpare, lever i dag glutenfritt – ofta också kaseinfritt – och de upplever stor skillnad i prestationsförmåga. Kliniska studier med glutenfritt rapporterar stora förbättringar av tillstånd som ADHD, typ 1 diabetes och IBS (irritable bowel syndrome). Enstaka fall av dramatisk förbättring av exempelvis non-alzheimer demens och terapiresistent epilepsi har också rapporterats.

Stora krav ställs på omställning av jordbruk och industri men det skapar också nya, lockande affärsmöjligheter. Enligt ekonomisajten bloomberg.comomsätter den glutenfria marknaden i dag bara i USA drygt fyra miljarder dollar och väntas om fem år närma sig sju miljarder. Världsledande livsmedels- och ölföretag, som General Mills och Pepsi, liksom många restauranger har kvickt hakat på.

 

Det är ofattbart att europeisk och speciellt nordiskt jordbruk och industri, liksom våra politiker, är så passiva. Dagens stora subventioner av mat som bidrar till sjukdom måste få ett slut och medlen användas till omställning till produktion av hälsoriktig föda. USA:s historiska satsning för att hjälpa sina bönder att ställa om från tobaksodling till odling av jordnötter kan väl tjäna som föredöme.

Sannolikt mår vi alla, även vi som inte lider av genetisk baserad glutenintolerans, bättre av att begränsa eller helt avstå från gluten- och mejeriprodukter. Traditionellt glutenfritt bröd är inte särskilt nyttigt, mest bara potatis- och majsmjöl. En lång rad av sädesslag och fröer, fulla av nyttigheter som inte lika mycket utsatts för växtförädling och som är fulla av antioxidanter och vitaminer – amaranth, chia, sorghum, teff, quinoa med mer – väntar på sin chans. Det finns också spännande mjölk-, smör- och yoghurtalternativ.

Hälsoriktiga produkter är lönsamma – i USA och i Storbritannien kostar de inte sällan upp till det dubbla. Att söka tiga ihjäl en ostoppbar utveckling löser inga problem.

Innovatörer, företagare, kockar – kom ut på banan. Se möjligheterna och ta vara på chansen. Följ era amerikanska kollegors exempel!
Stig Bengmark

DEBATTÖREN

Stig Bengmark, 84, London. Professor vid medicinska fakulteten i Lund 1970-1994, sedan 15 år Honorary Visiting Professor vid Londons Universitet – University College.

DEBATTEN

Å ena sidan är vi mer medvetna än någonsin om vad vi stoppar i oss. Å andra sidan blir diabetes och övervikt allt större problem. Stat och näringsliv borde satsa mer på mat som vi vet är nyttiga för oss, skriver dagens debattör.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

July 2015
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: