Barn med ADHD bör undvika bröd och mjölk

Det här är en artikel som först publicerades i DN – artikeln delades väldigt mycket på Facebook och andra sociala medier, men det tog bara några timmar innan artikeln togs bort från DNs sida, antagligen för kontroversiellt… men här är artikeln igen, för den som vill läsa, och jag tänker inte ta bort den från min sida i alla fall 🙂

http://www.smartadiabetiker.com/wp/okategoriserade/professor-barn-med-adhd-bor-undvika-brod-och-mjolk-dn-se/

Professor: Barn med adhd bör undvika bröd och mjölk – DN.SE

Uppmärksammad och omdebatterad artikel om mjölk, bröd, autism och ADHD från DN.se 20150808 Vi återger den i oförändrat skick.

originalBarn med autism eller adhd bör undvika bröd och mjölk för att lindra sina symtom. Livsmedlen innehåller beroendeframkallande ämnen som påverkar hjärnans belöningssystem. Det menar måltidsprofessor Charlotte Erlansson-Albertsson som stöder sig på flera internationella vetenskapliga studier. – Det är ny kunskap som inte har kommit ut till allmän kännedom. Men det är viktigt att föräldrar och myndigheter verkligen prövar om detta är en orsak och att man kan hjälpa barnet med ändrade kostvanor, säger Erlansson-Albertsson som forskar om sambandet mellan kost och psykiska sjukdomar vid Lunds universitet.

Drygt fem procent av barnen i skolåldern har diagnosen adhd, enligt Socialstyrelsen. Huvudsymtomen är koncentrationssvårigheter, impulsivitet och överaktivitet och många har kvar symtomen i vuxen ålder. Orsaken till autism och adhd är inte helt kända men till stor del är det ärftliga och biologiska faktorer, men inte specifikt kopplade till kost. Något som Charlotte Erlansson-Albertsson menar att det finns belägg för.

Flera studier i Norge, Danmark och England visar att bröd- och mjölkprodukter kan påverka barn med autism/adhd och förstärka deras symtom. Orsaken är proteinerna gluten (bröd) och kasein (mjölk). När man äter det bildas ”opioida peptider”, som påverkar vårt belöningscentra i hjärnan och skapar en sorts beroende. Barn med adhd och autism har ofta besvär med mag-tarmkanalen och
har svårt att smälta maten. Det leder i sin tur till att de två proteinerna finns kvar väldigt länge och kan bli allergent. Ämnena som frigörs beger sig till hjärnan och kan framkalla fenomen som social isolering och svårigheter att kommunicera, allt som karaktäriserar dessa barn, säger Charlotte Erlansson-Albertsson.

– Opiaterna är även smärtlindrande och kan få barnen att göra väldigt vilda saker. Peptiderna kan även påverka den psykomotoriska utvecklingen.Genom att utesluta bröd och mjölk ur kosten
hos barn med autism/adhd kan de bli bättre på bara några månader, menar Charlotte Erlansson-Albertsson –Redan efter tre månader är det en märkbar skillnad för de kriterier man har satt upp för autism.

I Sverige är det dock fortfarande kontroversiellt att föreslå en mjölk- och glutenfri diet och många föräldrar till de här barnen som vill gå vidare med dieten i skolan stöter på patrull, enligt Erlansson-Albertsson. Orsaken är att det då krävs läkarintyg och terapin är inte godkänd i Sverige. Även vuxna kan bli hjälpta av en kostomläggning. Men där visar sig ett gluten- och kaseinberoende oftast genom depressioner. Varför har myndigheter som Socialstyrelsen inte tagit till sig detta? – De tycker att det är så mycket annat som kan påverka och att vi måste ha fler studier. Det är olyckligt och ren okunskap för det finns redan studier gjorda och tiden går, så varför inte utgå från de studier som finns och ta till sig det som står i dessa artiklar. Att lägga om kosten behöver heller inte vara en jätteuppoffring för familjerna eftersom det i dag finns många bra alternativ för att hålla en gluten- och mjölkfri diet, menar Erlansson-Albertsson.
Men ett matberoende på grund av ”opioida peptider” i bröd och mjölk kan alla människor drabbas av. Hur vet man om man är matberoende? -Man märker det genom att man har svårt att sluta äta något livsmedel, till exempel pizza. Man kan testa hos sig själv hur svårt det är avstå någon särskild mat eller fundera över vad det är man saknar när man åker utomlands.Många vet inte om detta utan äter som vanligt och det behöver inte visa sig i att man blir överviktig.

Borde man lyfta fram matberoende mer? – Absolut. Det talas mycket om stress som orsak till vår ohälsa, men det är mycket kosten som gör att folk mår dåligt. Det finns inga negativa effekter av att avstå från bröd och mjölk utan det är verkligen värt att testa. Och för de här barnen behöver det komma upp på dagordningen, ju tidigare man går på sin ändring desto bättre resultat, säger Charlotte Erlansson-Albertsson.

Socialstyrelsen ändrade nyligen sina rekommendationer om behandling för barn med adhd och autism, men utan att införa rådet om bröd- och mjölkfri kost. – Vi känner till forskningen men har inte tyckt att det har funnits tillräcklig evidens för att införa den än.
Men det är en pågående dialog och mycket möjligt att det kan komma ett beslut så småningom. Man ska prova alla saker som går och det här är inte något farligt, säger Astrid Lindstrand, medicinskt sakkunnig inom psykiatrin på Socialstyrelsen. När terapimetoden skulle kunna godkännas av Socialstyrelsen kan Astrid Lindstrand inte uppge, möjligen inom något år.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

August 2015
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: