Artikel – Finsk studie visar flera näringsbrister hos veganer

Det är viktigt vad man äter för kost, att man får i sig allt man behöver – det kan bli lite tokigt ibland med såna här studier, jag skulle vilja se en studie på vilka näringsbrister man har om man äter en kost med skräpmat, McDonalds, pizza, mycket smörgåsar osv… men självklart måste man ha koll även som vegan! Skulle i alla fall vilja se veganer jämförda med skräpmatsätare, vilka som har bäst värden 🙂
Men det går att äta skräpmat som vegan också, att vara vegan är inte nödvändigtvis synonymt med att äta bra mat…

http://www.nordicnutritioncouncil.com/finsk-studie-visar-flera-naringsbrister-hos-veganer/

Veganer som äter för lite bär, frukt, nötter och rotfrukter har näringsbrister, enligt en ny finsk studie.

En grupp finska forskare har analyserat näringsnivåerna hos 22 veganer. Urvalet bestod av välutbildade unga vuxna vars främsta orsak till att välja vegankost var omtanke om djur och miljö snarare än den egna hälsan.
24 procent av veganerna hade för låg D-vitaminhalt, jämfört med 6 procent i kontrollgruppen som bestod av allätare. Veganerna hade också lägre nivåer av betakaroten, E-vitamin, selen, jod och omega-3-fettsyror än kontrollgruppen.
Samtliga veganer och 91 procent av kontrollgruppen hade jodvärden som understeg WHO:s gränsvärde (<100 μg/L urine). Även selennivåerna var lägre hos veganerna än i kontrollgruppen, trots att Finland som enda land i världen tillsätter selen i konstgödsel. Intaget låg dock över det rekommenderade gränsvärdet hos bägge grupperna.
91 procent av veganerna tog kosttillskott med B12-vitamin och ingen brist sågs hos dem. 77 procent tog även D-vitamintillskott. Analyserna visade att den andel av veganerna som inte tog extra D-vitamin hade för låg halt, vilket enligt forskarna tyder på att tillskott gör skillnad.
Slutsatsen var att många veganer kan behöva kostråd för att lära sig att äta mer balanserat och att de bör ta tillskott av B12-vitamin, D-vitamin och jod.

Studien:
Elorinne AL, Alfthan G, Erlund I et al. Food and Nutrient Intake and Nutritional Status of Finnish Vegans and Non-Vegetarians. PLoS One. 2016 Feb 3;11(2)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: