Artikel om citronsyra E330 – hemmets.se

Jag försöker låta bli att äta sånt som har citronsyra i sig, inte helt lätt, eftersom det används i så mycket mat, men genom att laga min mat från grunden, och hålla mig ifrån sånt som har en massa tillsatser brukar det gå ganska bra i alla fall. Och så finns det citronsyra i rengöringsmedel, hudvård, schampo, tandkräm osv, där lusläser jag ingredienslistorna på det jag köper, så jag slipper ifrån eländet därifrån också… Här är en artikel om sambandet mellan pollenallergi och citronsyra – det kan ju påverka på en massa andra sätt också, men i den här artikeln belyser dom allergi…

http://www.hemmets.se/nar-citronsyran-forsvann-blev-ida-frisk-fran-sin-pollenallergi/

När citronsyran försvann blev Ida frisk från sin pollenallergi!

Var femte svensk har någon form av pollenallergi. För en del börjar problemen redan tidigt på våren när hasseln blommar. För andra är det tillsatser med citronsyra som ställer till det…

Sommaren 2014 skrev Hemmets Veckotidning om sambandet mellan pollenallergi och citronsyra. Irene Hultqvists son Linus hade blivit fri från sina symtom när han uteslöt citronsyran i maten. Reaktionen från läsarna blev enorm och informationen spred sig som en löpeld på vår hemsida.

 

Läs mer: Min son blev frisk när citronsyran försvann

 

En hel del läsare gick också med i Facebookgruppen Fri från allergi genom att undvika citronsyra, vars medlemsantal sedan 2014 gått från cirka 1 100 till 6 400 personer. En av dem är Karin Hultberg vars dotter Ida, som i dag är 17 år, länge haft stora problem med sin pollenallergi.

—Till en början var det värst under björkpollensäsongen, berättar Ida. Men i takt med att allergin förvärrades började det redan i februari när hasseln blommade.

Sedan fortsatte problemen med gräspollen hela sommaren. Tills Karin fick upp ögonen för sambandet mellan citronsyra och pollenallergi.

—Jag började googla på citronsyra och insåg att det inte var något naturligt citronämne utan att det utvinns med hjälp av ett svartmögel som tillhör samma mögelfamilj som husmögel.

Karin berättade om sin upptäckt för dottern och tillsammans bestämde de sig för att försöka utesluta all mat med citronsyra.

—Det var då vi förstod hur mycket som innehåller citronsyra, eller som det oftast benämns E 330, E 331, E 332, E 333, E 380, E 1505 eller citric acid, berättar Karin. Att det var i marmelad, sylt och saft, det anade jag eftersom det ofta står citronsyra i recepten när man gör saft. Men att det fanns i yoghurt, läsk, kex, kakor, glass, godis, chips, halvfabrikat mm hade jag ingen aning om.

Det hade inte gått mer än ett par veckor efter rensningen innan Ida märkte hur mycket bättre hon mådde.

—Plötsligt behövde jag inte längre ta mina ögondroppar och snart ”glömde” jag även nässprayen, det funkade ju ändå.

Det slutliga testet kom när hon även slutade ta sina allergitabletter.

—Dem klarade jag mig också utan!

Men en dag kände Ida hur det plötsligt började klia i ögonen. Familjen förstod direkt att det var hennes pollenallergi.

—Ida funderade på om hon hade ätit något annorlunda, berättar Karin, och kom fram till att det enda var Risifrutti som hon ätit några timmar tidigare. Och självklart var det så att det fanns citronsyra i den!

 

Läs mer: Alla prover var bra – men jag hade ingen ork

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: